Een gezellig avondje barbecueën met je vrienden of familie is natuurlijk heel erg leuk. Je geniet van heerlijk eten, misschien een lekker drankje en zit tot laat in de avond vaak nog te genieten van het eten dat bereid werd op de barbecue. De gasten vertrekken langzaam en misschien wordt er wel geholpen met de tafel afruimen, maar uiteindelijk moet je toch nog de barbecue opruimen. Dit is natuurlijk een vervelend taakje, maar met deze 5 tips kan je binnen de kortste keren weer lekker uitbuiken op de bank!
Zo ruim je snel en veilig de barbecue op
Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden met het opruimen van de barbecue is dat je deze nooit probeert te verplaatsen als de barbecue nog warm is. Houd kinderen en huisdieren op afstand, ook als je klaar bent met het koken. Als je gebruik maakt van een houtskoolbarbecue kunnen de kolen nog urenlang blijven gloeien nadat de barbecue met rust wordt gelaten. Aan het eind van de avond is de barbecue nog niet afgekoeld, dus heb geduld.
In de tussentijd is het verstandig om alles op te ruimen wat je gebruikt hebt voor de barbecue. Denk natuurlijk aan de afwas, tangen schoonmaken en de lege flesjes bier aan de kant zetten. Op deze manier hoef je daar geen zorgen meer over te maken.
Tijdens het koken van het vlees komt er allemaal vet en viezigheid op het rooster te zitten. Als de barbecue volledig is afgekoeld is het tijd om het zand te dumpen en te beginnen met het rooster. Een stalen borstel is genoeg om het rooster van de barbecue schoon te maken. Dit is erg belangrijk omdat de aangekoekte resten aan het rooster de smaak van het eten kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het ook niet positief voor je gezondheid. Een schoon rooster is erg belangrijk bij het barbecueën.
Naast zand kan je ook de deksel van de barbecue dicht doen en alle ventilatiegaten afsluiten. Het doel hiervan is om de zuurstof af te sluiten uit de barbecue waardoor de kolen geen zuurstof meer krijgen om te blijven branden. Dit proces duurt echter nog wel lang maar het is de beste optie.
Haal de as uit de barbecue en gebruik een borstel om deze schoon te maken. Op deze manier is de barbecue netjes en klaar voor volgend gebruik.
De barbecue niet afkoelen met water
Het wordt sterk afgeraden om de barbecue af te koelen met water of met een brandblusser. Dit kan erg schadelijk zijn voor de barbecue zelf en ook het eten dat je de volgende keer gaat bereiden op de barbecue. Door zand over de kolen of briketten te gooien of de deksel erop te doen koelt de barbecue dus af en laat de barbecue voor 24 uur staan. De kolen blijven nog wel een tijdje warm dus heb geduld om zo min mogelijk risico te lopen op het verbranden van je huid.