Er zijn tegenwoordig verschillende soorten barbecues. Van gas tot elektrisch, van kolen tot houtskool. Deze barbecues hebben beiden hun voordelen en nadelen. Veel mensen vragen zich echter af of het nog waard is om een kolenbarbecue te kopen, omdat er veel keuze is tussen verschillende barbecues. Er zijn een aantal voordelen van een kolenbarbecue vergeleken met de andere opties.
Waarom een kolenbarbecue nog steeds populair is
Het voordeel van een kolenbarbecue is dat je niet afhankelijk bent van de brandstof, apart van de kolen zelf natuurlijk. De kolen kan je snel en makkelijk kopen bij een supermarkt. In het geval van een elektrische barbecue moet je altijd een stopcontact in de buurt hebben. In de tuin is dit vaak niet heel handig. In het geval van een gasbarbecue moet je altijd een gasaansluiting in de buurt hebben, of een volle gastank. Deze tank kan je bij speciale bedrijven laten bijvullen of opnieuw kopen.
Een andere reden waarom veel mensen kiezen voor een kolenbarbecue is de smaak. Vergeleken met een elektrische barbecue en een gasbarbecue komt er bij een kolenbarbecue veel meer rook vrij. Dit proef je terug in het vlees. Deze smaak overheerst echter wel een beetje de smaak van het vlees. Daarom moet je houden van de ‘smoky’ barbecue smaak. Er zijn ook kolen te vinden op de markt waardoor je een bepaalde smaak kan toevoegen aan het vlees.
Het aansteken kolen BBQ is het enige nadeel van deze barbecue. Met een gasbarbecue en een elektrische barbecue hoef je alleen een knopje in te drukken om de barbecue aan te zetten. Toch kan je het proces makkelijker maken. Het aansteken kolen BBQ kan gedaan worden door gebruik te maken van een BBQ-starter. Hierdoor heb je binnen een korte tijd alle kolen even aangestoken.
Een kolenbarbecue gebruiken
Het gebruiken van een kolen barbecue is heel makkelijk. Je begint met het aansteken kolen BBQ. Vervolgens leg je de kolen onder het rooster en kan je beginnen met barbecueën. Door het vlees te bedekken met de deksel wordt het meer even gegaard en krijg je meer de rooksmaak in het vlees.